Historien om Hansen & Jacob

Historien om Hansen & Jacob

Jag har alltid haft ett mycket stort intresse för konfektion ända sedan jag var väldigt ung. Sedan 20-årsåldern har jag varit involverad inom konfektion på olika sätt. Det har alltid varit viktigt för mig att följa dresscodes och trender, samt att visa vördnad mot gäster, besökare och kunder genom sättet man är klädd när man möter dem.

Under lång tid växte det fram en idé om att starta ett eget varumärke inom herrkonfektion. Idéer skissades och skrevs ner. Detta var en process under flera år.

Runt år 2000 kunde jag se en plats på marknaden för ”upgraded casual clothes” för män. Kläder i höga kvaliteter, kända färger och mönster i kombinationer med varandra. Till viss del i kombinationer marknaden inte sett tidigare.

Material från högkvalitativa producenter

Produktionen skulle göras hos kompetenta och duktiga producenter med stor kunskap. Idéerna växte fram och jag började skissa på en affärside och hur en kollektion skulle kunna se ut.

Under 2003 anställde jag en designer baserad i Florens som hjälpte mig att ta fram skisser från mina idéer och sakta började en kollektion ta form. Efter många besök hos producenter och tygmässor runt i Europa började vi bli klara med en kollektion för hösten 2006.

https://www.groupdress.com/Nu uppstod den stora frågan – vilket namn varumärket skulle ha. Vi prövade många namn men inget kändes riktigt bra. Vi kontaktade Bergs reklamskola och gjorde en intern tävling med dem om namnet. Även om jag till en början var emot att varumärket skulle bära mitt namn, blev trycket så stort att jag efter ett tag gav med mig. Men vi var alla överens om att Johan inte skulle fungera så bra internationellt och knappt i de Nordiska länderna. Därför bestämde vi att Jacob skulle fungera mycket bättre. Jacob var ett fiktivt namn och gjorde att inte hela mitt namn blev exponerat.

Vi återvände till Bergs reklamskola där vi utlyste nästa tävling att designa loggan för varumärket. Tio förslag valdes ut att komma och presentera sitt upplägg, det stora och svåra beslutet om loggans utformning slutade med att den ser ut som idag.

En nära vän till mig med namn Jacob bjöds in till presentationen av varumärket på Stallmästaregården, dit hade vi bjudit potentiella kunder för en catwalk av vår första kollektion. Jacob blev överraskad när jag berättade att namnet kom efter honom.

Det egna uttrycket

PROM DRESSES ukJag anställde ett team av personer för att förverkliga mina idéer. Det var för inköp, försäljning och design. Administration sköttes i kombination av annat konfektionsbolag i koncernen samt av koncernens huvudkontor. Jag har hela tiden varit oerhört engagerad i designdelen och medverkar fortfarande i mer eller mindre varje plagg.

En resa startade där varumärket togs emot positivt men med en viss skepsis. Vi utsåg en mängd ambassadörer i olika åldrar som vi klädde upp med våra kläder, samtidigt som vi annonserade massivt. Dessa annonser var handmålade med våra plagg vilket gav stor uppmärksamhet. Kollektionens mest uppmärksammade delar var våra kombinerade skjortor både för fritid och dressat, samt våra kombinerade tröjor i lammull och cashmere.

Under ett antal år var vi absolut mest kända för våra skjortor samtidigt som våra passformer på alla typer av byxor blev väldigt populära.

Många ställde sig frågan varför jag fortsatte med Hansen & Jacob när det var kapitalkrävande och visade förluster.

Vi har blivit kända för hög kvalitet väldigt bra passformer och för att ha ett eget uttryck i våra kollektioner..

Under de första fem åren åt verksamheten pengar även om försäljningen gick bättre än förväntat.
Många ställde sig frågan varför jag fortsatte med Hansen & Jacob när det var kapitalkrävande och visade förluster. En entreprenör går dock efter magkänslan och ger inte upp vad han tror han kan bli riktigt bra. Året därefter var Hansen & Jacob på breake even, och har sedan dess vuxit med i genomsnitt 20% per år. Alla år med vinst.

Under 2014 släppte vi vår första damkollektion med samma varumärke. Vi testade den första damkollektionen i fem butiker i Sverige och fem i Norge och det blev mycket uppskattat. Damkollektionerna har ett tydligt uttryck av Hansen & Jacobs baside/affärside. Det är casual clothes för dam.

Efter att nu givit ut sex kollektioner har vi etablerat varumärket på den svenska, danska och norska marknaden och börjar nu söka oss ut på nya marknader.

…kläder för den modemedvetna mannen och kvinnan som vill kunna vara välklädd även när man är casual.

Nya utmaningar

Vi står nu inför nya utmaningar där vi skall börja exportera till flera nya länder och ta varumärket till nästa nivå. Att bygga långsiktiga varumärken tar tid och kräver tålamod oavsett bransch. Det är tidskrävande och baseras på duktiga, lojala medarbetare som förstår och står upp för konceptet.

Vi skall designa och producera kläder för den modemedvetna mannen och kvinnan som vill kunna vara välklädd även när man är casual. För att förstärka varumärket gör vi ett fåtal klassiska kostymer för vår herrkollektion. Våra kläder kan bäras till fritid, arbete och till helgen.

Vår konfektion har ett tydligt utryck både gällande design och färgval och vi försöker finna kollektioner för den välklädde som gillar konfektion med en klassisk design som samtidigt är med i modetrenden.

JOHAN HANSEN
grundare